Ves al contingut.Salta a la navegació

Èxit de convocatòria en la Jornada Tècnica del projecte Life+ InSiTrate

Un total de 85 persones van assistir a la Jornada Tècnica del projecte InSitrate titulada “Els nitrats a l'aigua subterrània. Noves solucions per a un problema pendent”

La jornada tècnica es va dur a terme el dia 7 d’abril de 2016 a l’Hotel Ilunion a Barcelona i tenia per objectiu posar en coneixement les noves tecnologies que s'estan desenvolupant en l'àmbit de l'eliminació de nitrats a l'aigua subterrània i presentar els primers resultats del projecte InSiTrate.

La jornada va començar al matí amb les presentacions de la Sra. Núria Micola de l’Agència Catalana de l’Aigua que va mostrar les últimes dades de l’estat dels aqüífers catalans en relació amb la contaminació per nitrats. Seguidament el Dr. Jordi Guimerà de l’empresa Amphos 21 S.L., empresa soci del projecte, va explicar el comportament dels nitrats en les aigües subterrànies i seguidament, el Dr. Joan de Pablo, catedràtic de la UPC, va fer un repàs de les tecnologies convencionals per al tractament dels nitrats, fent èmfasi en els seus costos d’implementació i manteniment.

En la segona part de la jornada hi van participar el Dr. Joan García de la UPC i el Sr. Francesc Camps de l’IRTA. El Dr. Joan García, va introduir les diferents configuracions de filtres verds per a eliminar amoni i nitrats de les aigües. El Sr. Francesc Camps va explicar el projecte LIFE Futur Agrari, en el qual s’investiga l’ús de cultius captadors de nitrogen per a la reducció de nitrats en els sòls de Catalunya. Finalment la Dra. Irene Jubany de la Fundació CTM Centre Tecnològic va explicar el projecte InSiTrate i va detallar que fins ara s’havia aconseguit una reducció de fins al 70% en el contingut de nitrats en la zona d’actuació.

 IMG-20160407-WA0001.jpg

Posteriorment, un debat en taules sectorials va servir per a que els assistents participessin i aportessin la seva visió sobre la problemàtica i sobre la tecnologia que es desenvolupa en el projecte InSiTrate.

Es va concloure la Jornada Tècnica amb la visita a les instal·lacions de la planta pilot de desnitrificació in-situ de Sant Andreu de Llavaneres. Van assistir-hi una trentena dels participats acompanyats de l’Alcalde, Joan Mora, el regidor del servei d’aigües, Albert Sala, el tècnic de medi ambient, Héctor Andino, l’enginyer municipal, Eduard Cot i l’equip de treball del projecte. 

 

 

La Jornada va estar organitzada pels socis del projecte Life+ Insitrate: Fundació CTM Centre Tecnològic, Amphos 21 i Catalana de Perforacions i va comptar amb la col·laboració de l’ACA i l’Ajuntament de Llavaneres.

Arran de l’èxit de convocatòria de la jornada se n’han fet ressò varis mitjans com la Revista Tècnica en Medi Ambient RETEMA o el diari El País.

Podeu descarregar el programa de les jornades i les diferents presentacions en format PDF aquí.